ABC- Methodiek 9, Kinder Trauma

Dramatisch is het wanneer een kind het slachtoffer van trauma is.  Meeste hulpverleners kunnen wel een situatie bedenken waar zij een akelige herbeleving in gedachten hebben. Een boer die zijn kind bijna door het luikje van de SEH schuift met een mompelende mededeling: “Heeft een koe opgestaan”. Of de peuter die onder een enorm groot wiel van een all terrain car is gekomen wat niet met het leven verenigbaar is. Of een kind dat in een onbewaakt moment bij koude temperaturen in het water geraakt. Een tiener die geschept wordt door een auto of nog erger, een vrachtwagen.Laten we maar niet tegen elkaar opgaan bieden, want als het gebeurt, is het al erg genoeg. En soms vraag ik me af, wanneer is de geestelijke emmer van de hulpverlener vol?

Kinder Trauma

Vraag 1: Wat zijn de meest voorkomende letsels op abdominaal gebied bij kinderen?Antwoord 1: Letsels van de lever en de milt

Vraag 2: Leg uit waarom ongecufte tubes gebruikt worden voor kinderen tot 8 jaar?Antwoord 2: Bij kinderen onder de 8 jaar is het cricoid van kraakbeen en is smal ter hoogte van de trachea. Deze dient als een natuurlijke cuff.

detachering

Vraag 3: Hoe betrouwbaar is de bloeddruk als indicator voor shock? Antwoord 3:  Bloeddruk is een onbetrouwbare indicator voor shock bij kinderen. Kinderen kunnen compenseren tot 25% bloedverlies door versnelling van het hartritme en perifere vasoconstrictie. Op deze manier wordt de normale systolische bloeddruk in stand gehouden.

Vraag 4: Een bloedgas is adequaat verbeterd wanneer er sprake is van de volgende zeven klinische parameters: Antwoord 4: Arteriele Bloed Gas waarden binnen de normaal waarden, saturatie boven de 95%, normale kleur, warme en droge huid, goed niveau van bewustzijn, regelmatige patroon en regelmatig volume van de ademhaling, heldere thorax foto zonder afwijkingen en infiltraten, het vermogen om speeksel door te slikken.

Vraag 5: Wat zijn de 3 indicaties dat het slachtoffer pijn heeft, zonder dat deze het zelf aan kan geven? Antwoord 5:  Bij afwezigheid van fysieke indicaties van pijn, zoals tachycardie, bleekheid, zweterige huid, toenemende bloeddruk, onrust, bij afwezigheid of bij non-verbale tekenen van pijn zoals huilen, wanneer het onmogelijkheid schijnt om goede houding te vinden; fysieke onrust

Vraag 6: Beschrijf 2 methoden om de maat van de endotracheale tube bij een kind te bepalen. Antwoord 6: 1.De dikte van de pink van het kind mag genomen worden als maat voor de tube of 2.Rekensom; de leeftijd in jaren gedeeld door 4+4.

Vraag 7: Beschrijf het starten van intraveneuze therapie bij een kind. Antwoord 7: Breng 2 venflons van 22 G in of groter, mocht de perifere toegang niet lukken naar 3 pogingen of binnen 90 seconde, ga dan over tot het inbrengen van een botnaald van 16 of 18 G tot in het beenmerg. Infundeer een bolus van 20 mkl/kg van een crystalloide oplossing.

Vraag 8: Wat is de normale urine productie van een kind? Antwoord 8: 2 ml/kg/hr

Vraag 9: Benoem 3 methoden om een kind extern op te warmen Antwoord 9: Warmte lamp, warme dekens, het hoofd bedekken van het kind of de baby

detachering (foto niet in eigenbeheer)

Vraag 10: Benoem 3 methoden hoe je een kind kunt benaderen bij opname op de SEH. Antwoord 10: Praat zacht, gebruik angst reducerende middelen zoals knuffels en muziek, zorg voor de aanwezigheid van familie in de behandelruimte.

Het volgende blog gaat gaat over Geriatrie Trauma.

Dinand Reiling / www.uitzendbureaudinand.com / contact

Reacties zijn gesloten.