Hoe word ik beter in mijn vak? 3 Tips!

Om SEH- verpleegkundige te worden ben je wel even onderweg. Na de middelbare school dien je de opleiding tot verpleegkundige te doen. Dit kan via een MBO of HBO variant. Het verschil is dat de één niveau 4 heeft en de ander 5. Daarna is het belangrijk om minimaal 1 jaar ervaring op te doen. Vervolgens hoop je te starten met de opleiding tot SEH-verpleegkundige. Dit is een aantekening die je momenteel het snelst kunt doorlopen in 16 maanden. Via het MBO traject zou je vanaf de middelbare school in 6 jaar en 4 maanden SEH- verpleegkundige kunnen worden. Als je bovenstaande route neemt dan ben je op zijn jongst 22 jaar als je de opleiding hebt afgerond. Via de HBO-route zou je op zijn snelst in 6 jaar en 4 maanden klaar kunnen zijn. Dan zou je op je 23e gediplomeerd  zijn. In de praktijk zijn de nieuwe gediplomeerden ouder. Meestal is de werkervaring voordat algemeen verpleegkundigen in opleiding gaan rond de twee  jaar. Mijn mening is dat je minimaal drie jaar als algemeen verpleegkundige op bijvoorbeeld chirurgie ervaring opdoet, vervolgens een half jaar tot een jaar voorwerkt op de SEH en dan start met je SEH- opleiding. In deze volgorde ontvang je het SEH- certificaat na een jaar of 9, vanaf de middelbare school. Je minimale leeftijd zou dan 25 jaar zijn.

SEH Verpleegkundige Detachering

Ongeveer twintig jaar geleden heb ik mijn SEH-diploma behaald. Toen moest je de opleiding afsluiten met een scriptie en deze mondeling verdedigen. De eerste PowerPoint presentaties begonnen toen in zwang te raken en het was al een bijzonderheid dat je een uitgeprint exemplaar had van je scriptie.

foto niet in eigen beheer

Als ik nu kijk naar de huidige SEH-opleiding, zie ik dat er een kwaliteitsslag is gemaakt in de afgelopen jaren. Er wordt anders geleerd en de methoden zijn veranderd. De richting van deze verandering is positief en met een SEH-diploma heb je ècht iets in huis. Door de verplichte 1200 praktijkuren en minimaal 25 dagen opleiding ben je in staat om als volwaardig SEH-lid aan de slag te gaan.

Tips om jezelf als verpleegkundige te ontwikkelen en de beroepsontwikkelingen bij te houden:

1

Op de meeste SEH’s waar ik gewerkt heb, is er dagelijks een moment van overdracht  door artsen. Dit is vaak supervisie en controle voor alles wat er plaats heeft gevonden. Meestal gebeurt dit vroeg in de morgen.  De patiënten die zich de vorig avond en de afgelopen nacht hebben gepresenteerd worden geëvalueerd. Tijdens deze overdracht vindt er een soort “casestudy” plaats. Zelf ben ik diverse keren mee geweest en elke keer heb ik er wat van geleerd. Formeel is dit voor artsen bedoeld maar als verpleegkundige kun je hier veel van leren. Er is ook niet altijd tijd en gelegenheid voor. Ook was in de “ochtendronde” geregeld om alle recente röntgenfoto’s gezamenlijk met de radioloog te bekijken. Dit is  een zeer leerzaam moment. Heb je tijd, dan gewoon vragen of je mee mag! Het ergste antwoord dat je kunt krijgen is: “Nee.” Dan probeer je het een andere keer weer. Tijdens het werk kun je natuurlijk ook alles wat je niet weet aan je collegae verpleegkundige of arts vragen. Probeer er eens over te discussiëren.

2

Op diverse afdelingen en tijdens verschillende overleggen en vergaderingen wordt vaak iets gedeeld over wat er is gebeurd of wat er het komende uur gaat gebeuren. Patiënt-gerelateerde onderwerpen en zelfs hele klinische lessen worden er gehouden waar je altijd iets van opsteekt. Bezoek zoveel mogelijk werkoverleggen, vergaderingen en klinische lessen. Ook die op andere afdelingen. Mocht je de smaak helemaal te pakken hebben, zorg dan dat je in zoveel mogelijk commissies zit. Omdat je in een ziekenhuis werkt, zijn de onderwerpen vaak patiëntgebonden. Daarnaast is het  goed voor je netwerk in het ziekenhuis en dat netwerk is goed voor de zorg van de patiënt!

3

Bezoek congressen, workshops en symposia. Geef je voor alles op wat er langs komt. Ook al heeft de afdeling een beperkt budget, dan is dat geen reden om je niet op te geven. Al ben je naar alles geweest wat er langs kwam, laat zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Laat je collegae dat ook doen. Door op die manier aan te tonen dat je interesse hebt, wordt er het jaar daarop misschien wel meer gebudgetteerd. Overigens heb je toch ook je studiepunten nodig. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar een congres te gaan, vraag dan altijd na bij collegae die geweest zijn, hoe het was.

Vergeet overigens niet het geleerde z.s.m.  in praktijk toe te passen.

SEH Detachering

Ben je het ermee eens?: Moet een verpleegkundige zich altijd proberen te verbeteren? Wat zou je nog meer kunnen doen om jezelf als verpleegkundige te  ontwikkelen?

Plaats je reactie!

Dinand Reiling  www.uitzendbureaudinand.nl  contact

Reacties zijn gesloten.