Komen, zijn en gaan

De aankomst en vertrek van patiënten heeft veel weg van een vliegveld waar vliegtuigen komen en gaan. Mocht een vliegtuig aan de grond staan dan gebeuren er diverse activiteiten om het toestel weer vluchtklaar te krijgen. Mocht een patiënt zijn gearriveerd dan gebeuren er rondom de patiënt ook diverse activiteiten, net zo als op het vliegveld. Voordat de patiënt arriveert, is de behandelkamer opgeruimd, schoon en aangevuld met verzorgings- en verpleegartikelen en de apparatuur gecheckt die zich daar bevindt.

uitzendbureaudinand

In kleine ziekenhuizen is de triage verpleegkundige ook de coördinerende verpleegkundige. In grotere ziekenhuizen is het vaak een gescheiden functie. Het geeft voordeel dat de één triëert en de ander coördineert.

Tijdens iedere dienst is er een verpleegkundig coördinator. De taken van deze functionarissen zijn duidelijk. Vaak is het niet dat de personele begroting vermeerderd is zodat deze functionarissen hun taak kunnen doen. Echter gaat het poppetje van de gewone bezetting af om een extra taak te doen. Dat heeft gevolgen voor de werkdruk van de andere verpleegkundige. Is er ook een verpleegkundige belast met alleen de triage, dan is er nog een speler in het veld minder.

Voor alle partijen is het goed dat de doorlooptijden snel plaatsvinden. In het verleden heb ik hier metingen naar mogen doen. Een chirurgische patiënt was toen gemiddeld één uur en een interne ongeveer anderhalf uur. Overigens zijn de doorstroom tijden zeer wisselend per ziekenhuis.

Overigens worden er diverse namen gebruikt voor de coördinerende verpleegkundige. Regieverpleegkundige, opname coördinator, de Co, triage verpleegkundige en oudste van dienst kwam ik tegen.

Niet iedere verpleegkundige is even bedreven in het coördineren. Er zijn ziekenhuizen waar het team collegae hebben voorgedragen om deze functie te doen. Het is ook niet wat iedereen kan en wat ook niet aan te leren is aan iedereen. De juiste persoon op de juiste plaats is handig voor de algehele doorstroming op de SEH.

Het triage systeem is ook te gebruiken om de doorstroming te sturen op de SEH.

In het vorige blog had ik aangegeven dat het systeem aangeeft hoe snel een patiënt een arts dient te zien. Echter de situatie van een patiënt kan veranderen tijdens het verblijf op de SEH. Het opnieuw triëren, het zogenoemde hertriëren.

Door het uitvoeren van relatieve eenvoudige handelingen kan de klinische situatie van de patiënt snel verbeteren. Denk daarbij aan het geven van infuusvloeistof en pijnstilling. Dan kan het zomaar zijn dat de triage aangeeft dat de patiënt binnen een uur gezien moet worden maar door bovenstaande interventies kan het na hertriage wel binnen twee uur.

Spelen met de klinische capaciteit en het beïnvloeden van de klinische toestand patiënten geeft een enorme spellingsmarge als het gaat om het optimale gebruik van de middelen. Het onzekere van de SEH blijft altijd wie komt er wanneer en met wat. En hoeveel komen er vandaag?

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.