Zuurstofverzadiging, SaO2

Een patiënt bewaken gebeurt zeer regelmatig op de afdeling SEH. Vaak wordt daarmee bedoeld dat een patiënt aan draden ligt waarmee de elektrische activiteit van het hart zichtbaar wordt op een monitor. Deze elektrische activiteit wordt als het goed is, gevolgd door een mechanische activiteit. Dit is de daadwerkelijke samentrekking van het hart wat de hartslag genoemd wordt. Het is mogelijk dat er geen mechanische activiteit is na het elektrische signaal. Wanneer dit het geval is, wordt dat de “Polsloze Elektrische Activiteit” genoemd, ook wel PEA. Een andere benaming is de EMD, wat staat voor een “Elektrische Mechanische Dissociatie”.

Een ECG (elektrocardiogram) is een onderzoek van het hart. Voor het bewaken van het hart -en daarmee ook de patiënt- zoals hierboven beschreven, wordt gezegd dat de patiënt aan de ECG-kabels ligt.

monitor

Tijdens de bewaking wordt er minder geregistreerd dan tijdens het ECG-onderzoek. Daarnaast bestaat de bewaking ook uit het periodiek automatisch meten van de bloeddruk en het meten van het zuurstof gehalte in het bloed. Dit heet: zuurstofsaturatie.

Saturatie is een ander woord voor verzadiging. De meting die plaats vindt, is de procentuele hoeveelheid zuurstofverzadiging van de rode bloedcellen. Of te wel het hemoglobine. Afgekort het Hb.

Het is goed om te weten waarmee het hemoglobine verzadigd is. Mocht een patiënt uit een rokerige ruimte komen, dan kan er ook een verzadiging zijn van koolmonoxide (CO). Dit bindt zich vele malen sneller aan het Hb dan zuurstof. De patiënt ziet er mogelijk mooi roze uit, is toch benauwd -of erger- en de meting geeft 100% aan.De meting is in procenten. Als de meting 100% is, is dat goed. Rokers scoren iets lager, zo rond de 95% en longpatiënten zelfs nog lager, bijvoorbeeld 92%.

De meter is een vingerhoedje waar een sensor in zit die snel rood knippert. Deze wordt gepositioneerd aan een vinger. Liever niet om de duim omdat daar de bloedvatanatomie anders is. Er bestaat ook een sensor die in een klipje is ingebouwd en aan de oorlel bevestigd kan worden. Bij bepaalde merken is de draad die naar de monitor loopt blauw en het getal op de monitor is ook blauw. De meting wordt gedaan bij zuurstofrijk, slagaderlijk, bloed.

Saturatiemeter, sensor

Bij het meten van de bloeddruk aan dezelfde kant als waar de saturatiemeter zit, wordt de bloedtoevoer naar de vinger wordt verstoord. Hierdoor zal er een zwakker signaal ontstaan en kan er moeilijker een saturatiemeting gedaan worden. Het gevolg hiervan is een foute meting. Dit kan een vals alarm als geven.

Het advies is dan ook om de bloeddruk meting en de zuurstofmeting aan 2 verschillende zijden te doen.

fixatie met lus om de pols

In de praktijk zie je dat bij toediening van zuurstof de saturatie gaat klimmen. (Een enkele uitzondering daar gelaten)

fixatie met pleister

Bij onrustige patiënten wil de saturatie meter los gaan zitten. Het fixeren van de meter kan met een pleister of met een lus om de pols.

Als je de saturatiemeter niet goed is aangesloten doordat deze half op de vinger zit, dan geeft deze ook een waarde aan. De waarde is alleen maar betrouwbaar wanneer de curve duidelijke amplitudes laat zien.

slechte curve waardoor lage SaO2

Naast het meten en aangeven van de zuurstofsaturatie (SaO2) telt de sensor ook de hartslag. Dit wordt in een getal aangegeven. De frequentie eenheid is het aantal slagen per minuut. Mocht de monitor een elektrische activiteit van het hart aangeven, en de monitor een polsslag registreren via de saturatiemeter, dan is er een ook een mechanische activiteit. Er wordt dan ook wel over output gesproken. Er wordt dan bedoeld dat het hart output heeft.

Dinand Reiling  www.uitzendbureaudinand / contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.