ABC- Methodiek 7; vraag en antwoord, Brandwonden

Een dagje in de zon liggen kan je een eerstegraads brandwond bezorgen. Een roodheid die pijnlijk is. Een tweede graadsbrandwond is eveneens pijnlijk en bevat ook blaren. Een derdegraads brandwond kan alle kleuren hebben. Van het wit “kipfilet” tot aan zwart verkoold weefsel. Andere kleuren zijn ook mogelijk. Vaak doordat weefsel aan de verwonding vast is gaan zitten en gedeeltelijk is verbrand.

Brandwonden
Vraag 1: In welke leeftijds groepen komen brandwonden, gemiddeld genomen, het meest voor? Antwoord 1: Bij kinderen onder de 5 jaar en volwassenen boven de 65 jaar.

Vraag 2: Wat is de leidende doodsoorzaak van huisbranden?. Antwoord 2: Inhalatie trauma van giftige dampen, met name koolmonoxide.

spoedeisende hulp detachering

Vraag 3: Verklaar het mechanisme hoe koolmonoxide het menselijk organisme kan vergiftigen. Antwoord 3: Koolmonoxide heeft een sterke bindingskracht met de hemoglobine moleculen, deze bindingskracht is 200 tot 300 keer sterker dan dat van zuursof. Koolmonoxide verzadigd de hemoglobine moleculen, en nemen zo de plaats in van zuurstofmoleculen. Door gebrek aan zuurstof in het bloed komt er geen zuurstof in de weefsels terecht.

Vraag 4: Welk type electricieteitspanning is gevaarlijker; wisselstroom (AC=Alternate Current) of gelijkstroom (DC=Direct Current)? Antwoord 4: Het gevaarlijkst is AC (=wisselstroom). Deze veroorzaakt tetanie bij de persoon die in contact staat met de elektrische bron, wat de lengte van het blootstellen aan stroom vergroot.

Vraag 5: Welke factoren zijn belangrijk om een goede inschatting te maken van de ernst van brandwonden  tengevolge van elektriciteit? Antwoord 5: Voltage, type stroom, locatie van de elektriciteitsbron, de tijdsduur dat de patiënt onder stroom stond.

Vraag 6: Waarom is het moeilijk om de ernst van de brandwonden door elektriciteit vast te stellen? Antwoord 6: Elektriciteit komt het lichaam binnen op het punt van het lichaam waar contact mee is, dan vervolgt de elektriciteit de weg van de minste weerstand. De route die afgelegd wordt is in de innerlijke structuren en diepere weefsels van het menselijke lichaam. De huid is intact met uitzondering van de inkomende en de uitgaande wond.

Vraag 7: Welke hartritmestoornissen zijn veel voorkomend bij brandwonden door elektriciteit? Antwoord 7: Atrium of ventrikel fibrilleren en asystolie

Vraag 8: Één methode om het verbrandde oppervlak vast te stellen is om de palm van de hand van de patiënt te nemen en te kijken hoe vaak deze past op het verbrandde oppervlakte. Hoeveel procent van de patiënts huidoppervlakte komt overeen met dehandpalm? Antwoord 8: 1%

Vraag 9: Leg uit wat een geaccepteerde richtlijn is voor het toevoegen van vocht aan het slachtoffer van brandwonden gedurende de eerste 24 uur? Antwoord 9: 2 tot 4 ml/kg/% van het totale verbrandde lichaamsoppervlakte. Infundeer de helft van de uitkomst in de eerst 8 uur, en het restant gedurende de volgend 16 uur. Het 24- uurs moment begint op het moment van de verwonding.

brandwonden1_E7CE287033E4A26BC1257CA80074C92D_9

Vraag 10: Via welke weg dienen medicamenten toegediend te worden aan het slachtoffer van brandwonden? Antwoord 10: Intraveneus, om dat dit de manier is om accuraat te pijnmedicatie te doseren. Opname via de intramusculaire route geeft een verandering de dosis van opname van het medicijn in het lichaam.

Vraag 11: Noem 10 type brandwonden wat een indicatie geeft om patiënt te vervoeren naar een brandwonden centrum voor definitieve behandeling.
Antwoord 11:  1; Combinatie van 2e en 3e graad’s brandwonden van 10% of meer van het totale lichaam’s oppervlakten (TBSA = Total Body Surface Area) bij slachtoffers onder de 10 jaar of boven de 50 jaar. 2; 3e graad s verbrandingen van meer dan 10%. 3; Brandwonden op gelaat, handen, voeten, geslachtsorganen, perineum, en brandwonden bij grote gewrichten. 4: 3e graad’s verbrandingen bij alle leeftijdsgroepen 5; Chemische verbrandingen 6; Inhalatie trauma 7; Op basis van bestaande medische voorgeschiedenis 8; Bijkomende trauma’s 9; Kinderen met brandwonden 10; Bij behoefte aan speciale, sociale, emotionele of langere termijn revalidatie.

Het volgende blog gaat over Trauma en Zwangerschap

Dinand Reling/ www.uitzendbureaudinand.nl / contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.