ABC- methodiek 4; vraag en antwoord, Buiktrauma
De ABC- methode heeft in diverse werkvelden zijn weg gevonden. Er zijn EHBO en BHV opleidingen die een eenvoudige variant kennen. Deze wordt aangeduid als de ABC-NL. Waar ABC voor staat is bekend. NL staat voor de Neurologische status van de patiënt of slachtoffer. ‘Geeft de patiënt wel of geen reactie? En als deze een reactie geeft, is dat dan spontaan, op aanspreken of op een pijnprikkel?’
Buiktrauma
Vraag 1: Beschrijf de anatomische ligging van de abdominale ruimte. Antwoord 1: Van het diafragma tot aan het bekken, aan de voorkant tot aan de buikwand en aan de achterzijde tot aan de wervelkolom.
Vraag 2: Benoem de organen die zijn gelegen in de retroperitoneale gebied in de buikholte. Antwoord 2: Nieren, pancreas, aorta, vena cava en een gedeelte van het duodenum.
Vraag 3: Waarom zijn de buikorganen kwetsbaar voor verwondingen?Antwoord 3: Er is bijna geen bescherming door botten.
Vraag 4: Waarom is een beschrijving van het mechanisme van verwonding belangrijk bij abdominale verwondingen? Antwoord 4: Het lichamelijk onderzoek van de abdomen is niet voldoende om volledig elk inwendig letsel te identificeren.
Vraag 5: Welke 3 abdominale organen zijn meestal beschadigd bij een penetrerend buikletsel? Antwoord 5: Lever, dunne darm en maag.
Vraag 6: Beschrijf het klinisch beeld ten gevolge van verwondingen aan het duodenum en aan de pancreas. Antwoord 6: De ervaren pijn is gerelateerd aan een bloeding in het specifieke gebied en de inwerking van de enzymen van de omliggende weefsels. De patiënt klaagt over vaag waarneembare gevoeligheid en pijn in de epigastrio (maagstreek) en in de rug.
Vraag 7: Benoem 3 verschijnselen van een lever verwonding. Antwoord 7: Pijn in de bovenste rechter buikkwadrant, spierverzet en/of spierspasme. Bij ernstige verwonding verschijnselen van shock
Vraag 8: Welk onderliggend milt lijden is gecombineerd met verwondingen aan welke thoracale structuren? Antwoord 8: fracturen aan de linker 10e en 11e rib.
Vraag 9: Hoe is het weefsel van de nieren normaliter beschadigd? Antwoord 9: Door trekkrachten en drukkrachten ontstaan er (af)scheuringen en kneuzingen.
Vraag 10: Waar lekt de urine naar toe bij een geruputeerde blaas? Antwoord 10: Als de blaas niet te vol is lekt de urine naar de weefsels in het bekken, de vulva of het scrotum. Als een volle blaas ruptureerd is dan zal er een grote hoeveelheid urine in de abdomen terecht komen.
Vraag 11: Beschrijf de classificatie van niertrauma. Antwoord 11: A Minimale verwonding, nier contusie met of zonder een subcapsulair hematoom. B Minimale ruptuur, waarbij het verzamelsysteem nog intact is. C Aanzienlijke ruptuur, wat resulteert in een verspreiding van urine. D. Totale vernieling van de nier. Hierbij is er enorme nierschade (ook aan de niervenen, de arteriën, en de aftakkingen).
Vraag 12: Wat is de juiste techniek om de aanwezigheid van loslaatpijn uit te sluiten? Antwoord 12: Druk op de abdomen en laat snel los.
Vraag 13: Verschijnselen van peritoneale irritatie zal afwezig zijn als de patiënt: Antwoord 13: A. Vecht tegen de pijn van andere verwondingen. B. Retroperitoneaal hematoom heeft. C. Ruggenmergverwondingen heeft. D. Onder invloed van alcohol en/of drugs is. E. Een verlaagd niveau van bewustzijn heeft.
Vraag 14: Voor welke abdominale verwondingen is een CT- abdomen is geïndiceerd? Antwoord 14: A. Bij verdenking van hevige orgaan rupturen en of bloedingen. B. Bij verdenking van kleine hoeveelheden bloed en lucht in de abdominale ruimten. (Tegenwoordig wordt er laagdrempelig een CT- abdomen gemaakt)
Vraag 15: Beschrijf de methode of de aanvang van een diagnostische peritoneaal lavage. Antwoord 15: Ontlast de blaas en de maag om het aanprikken van deze te voorkomen. Breng een peritoneale catheter in via een punctie of een kleine incisie onder de navel. Dien warm Ringers lactaat toe of een NaCl- oplossing. Laat de vloeistof teruglopen via dezelde catheter, uit de buikholte, analyseer de vloeistof op rode bloedcellen en witte bloedcellen, billies, amylase, voedselresten of feaces. (Tegenwoordig worden er echo’s gemaakt. Juist nu Spoedartsen ook echo’s maken is deze methode niet relevant. Mochten er om praktische redenen geen echo gemaakt kunnen worden dan is deze methode te overwegen.)
Het volgende blog gaat over ruggenmerg- en ruggenwervel trauma.
Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact
Laat een reactie achter!
Geef een reactie