Bijnamen

Is het van alle eeuwen of is het iets wat uit teleurstelling en verdriet ontstaan is? Is het ethisch gezien wel verantwoord dat het soms ook op de lachspieren werkt?

Bijnamen geven iets weer. Ze hebben vaak een dubbele bodem. De quote ‘ieder geintje is een seintje’ geeft duidelijk aan dat het om de boodschap gaat die het verhult.

Voor medisch specialisten ben ik niet zo vaak een bijnaam tegengekomen. Wel zijn er bijzondere samentrekkingen van specialist en naam. Zo las ik ooit het bordje ‘Dr. Koppendraaier, Kaakchirurg’. Bij deze combinatie kon ik makkelijk fantaseren: eerst wordt je kop eraf gedraaid en dan doet de dokter iets chirurgisch met je kaak?

Een wat meer flatteuze combinatie is die van “Dokter Dokter”. Die blijft grappig. Ook wanneer je je meer dan dertig jaar op die manier voorstelt.

Een wat cliché-achtige bijnaam is in mijn beleving ook gelijk een onheuse bejegening. De chirurg met als bijnaam “De slager”. Ik heb het patiënten horen zeggen.

what-is-in-a-name (foot niet in eigen beheer)

Misschien ken je ook de bijnamen van verzorgingshuizen? Jaren geleden moest ik wel erg lachen om de serviceflat ‘De Zeven Akkers’ die door iedereen uit de omgeving steevast ‘De Zeven Stakkers’ werk genoemd. Hoe leuk kan het zijn om simpel 2 letters toe te voegen?

 

De namen die de ziekenhuizen dragen zijn in mijn optiek weinig variërend. In de top 3 staat het vernoemen naar een heilige. Denk aan ‘Antonius’ of ‘Sint Franciscus’. Wat het ook goed doet zijn namen met een geografische strekking. Zoals de ‘Isala Klinieken’ of het ‘Tjongerschans’ (een riviertje). Als hekkensluiter in de top drie zijn de namen afgeleid van de stad of plaats waar deze zich bevindt. Bijvoorbeeld het ‘Alkmaars Medisch Centrum’ of het ‘Leidsch Universitair Medisch Centrum’. Gelukkig is er een ziekenhuis dat orgineel genoemd is naar een nationale zeeheld: ‘Admiraal de Ruyter’.

smiley-146093_640

De bijnamen van ziekenhuizen welke ik tot op heden ken, kan ik je een keer persoonlijk vertellen. Sommige bijnamen zullen niet meer klinken omdat de naam verdwenen is door bijvoorbeeld een fusie. .

Facebook-like-button3 (afbeelding niet in eigen beheer)

Natuurlijk is er verdriet voor de patienten die de ziekenhuizen bezoeken. Die frustratie en ellende, daar heb ik begrip voor. Ook het uiten van een bijnaam begrijp ik. Dit neemt niet weg dat er vele werkers in de zorg kosten nog moeite besparen om iemand te helpen.

Denk je dat bijnamen een functie hebben?

Kennen jullie meer bijnamen? Laat deze dan achter in het ‘commentveld’.

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact

Share if you like!

3 reacties op “Bijnamen”

  1. Het Lange Land ziekenhuis (in Sweetlakecity) werd al snel het Trammelant ziekenhuis…
    En wat te denken van aanduiding van specialismen als Gasboeren etc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.