Corpus Alienum

Eén van de liedjes van ‘The Kelly Family’ heet ‘Fell in love with an Alien’, hetgeen inhoudt dat hij verliefd werd op een vreemde of op een vreemd wezen. Het woord ‘alien’, maar dan in het Latijn (alienum) gebruiken we regelmatig op de Spoed. Volgend op het woord ‘corpus’ betekent dat ‘vreemd lichaam’.

FullSizeRender

Als er een karpervisser midden in de nacht naar de Spoedkomt omdat hij een vishaak in zijn linkerduim heeft, dan komt dat in de boeken te staan als een patiënt met een corpus alienum in zijn digitus I sinistra. De visser had een goede vangst, wordt er dan gegrapt (op zich is het al een kunst om jezelf te vangen).

Overigens wordt in het medische circuit kanker ook afgekort tot CA, wat corpus alienum betekend.

Ooit heb ik een dreumes gehad die geen corpus alienum in zijn lichaam had maar zijn vinger in een gaatje van een zeefje van een afvoerputje had gestopt. Het vingertje was gaan zwellen en met geen mogelijkheid was het vingertje er meer uit te krijgen! Wat we ook probeerden, met olie en met zeep, het lukte niet. Ten einde raad heeft een medewerker van de Technische Dienst (TD) ons geholpen. Het putzeefje werd vastgeklemd in de bankschroef. Met een grote en handmatig aangedreven ijzerzaag is hij begonnen te zagen. Maar hoe dichter hij bij het vingertje kwam, hoe harder het kindje begon te huilen. De TD-medewerker durfde niet verder te gaan. Moeder was al uren met dit probleem bezig. Ze pakte de zaag en ging door tot het knulletje bevrijd was. Met twee kleine oppervlakkige snijwondjes die goed verbonden werden en een cadeautje uit de grabbelton ging de dreumes opgelucht en opgetogen naar huis.

dmu DMU dmuDMU dmu DMU dmu

Bizar klonk de melding van de CPA: “Er komt een patiënt, hij heeft een rollator door zijn hand.” Hoe wij ook navroegen, meer kregen we niet te horen. We overlegden met elkaar hoe dat eruit zou moeten zien maar niemand kon er zich een voorstelling van maken. Toen de patiënt gearriveerd was, bleek dat de rembediening van de rollator een langwerpig staafje was, met een doorsnede zo dik als een balpen. Deze was tijdens zijn val vanaf het zwemvliesje tussen wijsvinger en duim in zijn huid geschoten en had zo de muis van zijn handpalm doorboord om er ter hoogte van de pols weer uit te komen. Met de vraag of wij er een stuk vanaf mochten zagen om hem er van te bevrij
den, zei de oude baas dat dat niet kon omdat het eigendom was van de Kruisvereniging!

Dreumesen, peuters en kleuters vinden het toch aantrekkelijk om iets in het neusgat te stoppen. Een favoriet is een klein snoepje of een kraaltje. Ken je een katje van een hazelaar? Een heel zacht pluisje wat lekker kriebelt onder je neus. En hoe zal het voelen als je het diep in je neus stopt? Op de SEH is het op zijn minst een uitdaging om het te verwijderen. Om het kind een roesje te geven voor vijf seconden werk is behoorlijk belastend. Met vier man sterk wordt het kind vastgehouden, waarna 1 persoon het corpus alienum eruit vist. Dit is voor de kleine óók belastend maar dan op een ander vlak.

Ooit werd een wat suffige patiënt binnen gebracht. Het hoe en het waarom was niet duidelijk. Hij vertelde dat hij zichzelf had beschoten met een luchtdrukgeweer. Er zat een heel klein beetje bloed in zijn mond, maar een wond was niet te zien. Hij had de loop in zijn mond gezet en toen de trekker overgehaald. De röntgenfoto gaf uitsluitsel van het verhaal. Een platgeslagen stukje lood zat in zijn schedel. Zomaar een bijzonder stukje corpus alienum op een plaats waar je het niet verwacht en waar het niet thuishoort.

 

Een bouwvakker meldde zich aan het eind van de ochtend. Hij had een spijker dwars door zijn vinger. Het zag er akelig uit. Het was een spijker met een draad die er wokkelachtig omheen zat. Op die manier zou de spijker ook een beetje een schroeffunctie hebben, waardoor de bevestiging waar het voor gebruikt werd steviger zou zijn. Het verwijderen van de spijker lukte door de ingang van de wond te vergroten en de spijker terug te trekken. Gelukkig was het bot niet geraakt.

DMU dmu DMU dmu

Wat is het meest bizarre wat jij hebt meegemaakt ín, òm of dóór het menselijk lichaam? Plaats je reactie

Dinand Reiling www.dmu.care  contact

 

 

2 reacties op “Corpus Alienum”

  1. Op de SEH werd een jongedame (27) binnengebracht via de ambu. Helemaal in paniek haar schaamstreek afschermend. Oei, dacht ik, toch geen verkrachting he? Op de behandelkamer bleek de dame onder haar gekruiste handen een epilady te verbergen. Bij het scheren van de schaamstreek greep het apparaat zich vast en wurmde zich via het haar en de rechter labia naar binnen. Pt. licht gesedeerd en een uitermate handige arts die het klaar speelde het apparaat, zonder chirurgie, te verwijderen. Even later kon de dame weer lopend naar huis!

  2. Via de 1e hulp wordt een patient in werkkleding op de brancard binnengereden met in zijn linkerooghoek(neuszijde) het blauwe handvat van een priem. Wat bleek: bij werkzaamheden bovenin de bedrijfshal liet iemand de priem vallen. Die belandde naast de meneer met de achterkant op de vloer, stuiterde op net op het moment dat meneer naast zich keek. De priem boorde zich in de ooghoek tot aan het handvat waarbij de punt maar net de schedelbasis penetreerde (CT-scan). Er ontstond vreemd genoeg geen bloeding, ook niet intracranieel. het oog werd niet geraakt, er lekte alleen iets lucht vanuit de sinus in het cranium. Na enig beraad werd de priem op de eerste hulp eruit getrokken, en zonder enige restverschijnselen kon de patient met een AB-kuur naar huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.