De spagaat bij uitval van een collega

De ontwikkelingen in de zorg zijn volop in beweging. Zorg is een breed begrip. De zorg kent vele onderdelen en aandachtsgebieden. In het spectrum ‘zorg’ wil ik me richten opde zorg die zich niet laat plannen en zijn grootste werkpieken heeft buiten kantoortijden: “de acute zorg”. Ook deze is weer te verspreiden over meerdere terreinen, waarbij ik me wil convergeren naar de professionele hulpverlening voor de medemens met een acuut fysiek probleem die intramurale zorg behoeft. Dit gebeurt op de Spoedeisende Hulp-afdelingen van Nederland. Een tak van sport die -sinds ik er werk- alleen maar groter wordt en meer verantwoordelijkheid heeft gekregen binnen het zorgstelsel in Nederland.

Acute fysieke zorg laat zich niet plannen. Wel merk ik dat patiënten het ziek zijn kunnen uitstellen. Althans, het om hulp vragen daarbij. De vakantieganger rijdt eerst van Zuid-Frankrijk naar Nederland om hulp te zoeken in zijn eig
en ziekenhuis. Tijdens een Europees Kampioenschap is de Spoedeisende hulp bijna leeg.

De Spoedeisende Hulp verpleegkundige is verantwoordelijk voor de triage, onderzoek, behandeling én alle logistiek rondom de patiënt met een acuut probleem, zowel op trauma als op non-trauma gebied. Deze groep professionals zijn –uiteraard- mensen en kunnen juist om die reden uitvallen. Zij dienen te allen tijden 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag vervangen te worden.

de ECG man

SEH- verpleegkundigen zijn zeer collegiale medemensen. Bij acute en incidentele uitval van een collega is er binnen een team vaak iemand bereid om extra te werken. In zeer uitzonderlijke situaties wordt er een dienst doorgedraaid. Dat houdt in dat iemand zestien uur aan één stuk werkzaam is. Zo ontstaat er een wrijving tussen het kunnen en het moeten dragen van verantwoordelijkheid. Een spagaat.

groot team

Een goede werkgever zal trachten een SEH team niet over te belasten. Stress- en werkpieken liggen op de loer en er gaat geen dag voorbij dat deze niet toeslaan. Een werkgever is gebaat bij kort ziekteverzuim en weinig inleen van andere arbeidskrachten. De werkgever heeft een conflicterend belang. Goed personeel ten alle tijden voor zo weinig mogelijk euro’s. Een spagaat.

Helaas komt het voor dat teams overbelast worden. Bij uitval van een collega is het niet wenselijk dat er met een poppetje minder gewerkt wordt. Mogelijk bij zeer grote uitzonderingen. Als Spoedafdeling ben je dusdanig ingericht dat je altijd voorbereid bent om een bepaalde capaciteit te kunnen leveren. Een zieke collega NIET vervangen is geen optie. Je wilt het niet meemaken dat je tekort schiet in je zorg. Mocht je tekort schieten in die zorg, dan kunnen onomkeerbare fouten ontstaan. Dat wil niemand. Mocht een SEH- verpleegkundige daarbij betrokken raken, dan kan dat hard aankomen. Hoe zou jij dat ervaren als je door personeelsgebrek niet de zorg moet leveren die hoort? Je hebt het idee dat je de patiënt afraffelt. Je zou dan het rapportcijfer zes krijgen terwijl je minimaal een negen wil scoren. Hoe hoger de “workload” hoe meer mogelijkheden dat je een fout maakt. In het dramatische geval ben je in gebreke gebleven door de hoge werkdruk en te weinig personeel. Het kan zo heftig zijn dat je om die reden thuis komt te zitten. Op die manier vervalt een team in een negatieve spiraal. Zo stort een team als een kaartenhuis in elkaar.

ausculteer je voorhoofd

Bij uitval wordt in eerste instantie een beroep gedaan op de directe collegae. Diverse systemen worden aangewend om met elkaar te communiceren. Telefoon, sms en whats app. Twijfel en innerlijke strijd maken zich meester van het teamlid dat thuis de hulpvraag binnen krijgt. ‘Ik ben collegiaal als ik mijn team help om mijn zieke collega te vervangen’. Een extra dienst werken dus. ‘Maar ik wil ook uitrusten omdat ik morgen weer een topprestatie moet leveren op mijn Spoedeisende Hulp’. Een spagaat.

Een Spoedeisende Hulp afdeling met personele problemen wil ik ontzorgen. De vervanging van deze professionals dient in mijn optiek te gebeuren door excellente, kwalitatieve en ondernemende medewerkers met commitment.

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.