Een einde aan Kindermishandeling?

Er komt een jonge tiener de SEH op, samen met haar oma. Ze huilt en haar hele gezicht en bovenkleding zitten onder het bloed. Als we de theedoek van haar rechterwang halen, zien we waar al dat bloed vandaan komt. Een enorme scheurwond, beginnend één centimeter onder haar buitenste ooghoek -zo groot als een volwassen pink- gerafeld naar beneden. Ze is van de trap gevallen, met een bord in haar hand. Het bord brak tijdens de val en veroorzaakte deze noodlottige verwonding….

Al meer dan 10 jaar wordt er op de SEH gediagnosticeerde kinderletsels extra geregistreerd. De reden hiervan moge duidelijk zijn: het zwakke en het kwetsbare moeten we beschermen. Kinderen hebben het basisrecht om in een veilige omgeving kind te zijn en op te groeien. Waarschijnlijk heeft iemand hier ooit een initiatief in genomen. Mijn complimenten voor diegene, en ook een ‘dank je wel’. Momenteel worden kinderletsels landelijk geregistreerd door SEH’s.

Berenwachtkamer

Wat is kindermishandeling?Dit zijn niet alleen fysieke verwondingen maar ook verwaarlozing, seksueel misbruik, huiselijk geweld en emotionele schade.

Wat is het doel van registreren?
Om letsels bij het kind te registreren dienen er eerst verwondingen gesignaleerd te worden. Het uiteindelijke doel is om kinderletsels ten gevolge van kindermishandeling te voorkomen!

Welke lichamelijke letsels kun je tegenkomen bij kindermishandeling?
Bij inspectie van top tot teen, waarbij het kind helemaal uitgekleed dient te worden (ook de luier): Hematomen in diverse stadia van resorptie, striemen, brandwonden van sigaretten (zelfs in de schaamstreek). Zie ook http://www.kindermishandeling.be/website/7-www/43-www.html
Bij röntgenopnames kunnen tekenen van oude breuken worden aangetoond. Deze breuken bevinden zich in verschillende fasen van herstel, doordat de breuk op verschillende tijdstippen is aangedaan.

Wat registreer je?
Het eerste registratieformulier was een A4-tje en werd het SPUTOVAMO-formulier genoemd. SPUTOVAMO is een letterwoord (ontwikkeld in 1996) dat ontleend is aan de volgend vragen:
Soort, Plaats, Uiterlijke kenmerken, Tijd, Oorzaak, Veroorzaker, Andere getuigen, Maatregelen, Oude letsels. Oorspronkelijk duurde het invullen van een dergelijk formulier zo’n 10 minuten. Tegenwoordig zijn de vragen wat beperkter en kan volstaan worden met het aanvinken van een aantal hokjes waarin ja of nee beantwoord dient te worden.

Hoe reageren de ouders?
De loyaliteit van kinderen naar hun ouders toe is zeer groot. De hulpverleners worden goed getraind in gesprekstechnieken. De bedoeling is dat de ouders mee gaan werken aan een oplossing en niet de hakken in het zand zetten. Bij doorbreking van een patroon met kindermishandeling schijnt het te gebeuren dat er een last van de schouders van de veroorzaker valt.

Wat doe je bij een vermoeden van kindermishandeling?
De SEH-verpleegkundige overlegt met de verantwoordelijke arts van het betreffende kind. Daarna wordt overleg gepleegd met de kinderarts. Mocht het vermoeden zodanig zijn dan melding geïndiceerd is, dan wordt dat gedaan bij het AMK. Dit is het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
http://www.amk-nederland.nl.

Inrichting kinderkamer DMU

Waarom melden?
Melden is sowieso belangrijk. Met name als dit door meerdere partijen wordt gedaan. Op die manier wordt het vermoeden sterker en kan er ook duidelijk gemotiveerd worden om in te grijpen. Denk bij overige meldingen van de medewerker van het kinderdagverblijf of groepsleerkracht maar ook mensen uit de directe omgeving zoals familie en buren. Mocht je twijfelen, dan kun je bij het AMK ook advies krijgen.

Welke ontwikkelingen zijn er nog meer?
Helaas is het nodig, maar een paar jaar geleden is de opleiding tot Forensisch Kinderverpleegkundige gestart.

Wat is tot heden het resultaat van deze registraties?
In de nieuwsbrief over het congres van de managers van de SEH’s (organisatie: NVSHV) werd vermeld dat bij 91% (!) van de gemelde vermoedens sprake was van kindermishandeling.

De samenleving individualiseert sterk de laatste twintig tot dertig jaar. De sociale controle is daardoor mogelijk minder. Voor kinderen was dit eigenlijk sociale bescherming.
Kinderen tot 2 jaar worden nog regelmatig gezien door het consultatiebureau. Van 2 tot 4 jaar zijn ze even uit beeld waarna ze op 4 jarige leeftijd naar de basisschool gaan. Deze groep is een risicogroep want niet alle 2 tot 4 jarigen gaan naar de peuterspeelzaal.
Het blijkt dat melden vruchten draagt. Hopelijk is er op deze manier veel leed voorkomen.
De SEH’s en anderen disciplines die met kinderen werken zullen doorgaan met signaleren, registreren en voorkomen. We gaan door tot er een score is van 100%. Wie wil dat niet?!

De inleiding beschrijft geen ongelukje. Het was -helaas- kindermishandeling.

Dinand Reiling / www.uitzendbureaudinand.nl/ contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.