Helpen???!!!
Wanneer ben je verplicht om iemand anders te helpen? Stel je neemt deel aan het verkeer en je ziet een ongeluk, moet je dan helpen? Ben je het meer verplicht als je SEH-Verpleegkundige bent in vergelijking met een “leek”? Maar hoe zit dat dan in het buitenland? Stel, ik zie iemand liggen die gevallen is en in zijn eigen braaksel ligt, moet ik deze dan helpen? Ook als iedereen er met een boog omheen loopt?
Zelf maak ik wel eens mee dat ik met een gangetje van 130 km/u over de snelweg rijd en dan een auto op de vluchtstrook zie parkeren. Je weet nooit wat er aan de hand is en waarom iemand stopt. Eerlijk gezegd, rij ik altijd door.
In 1997 verongelukte -in de tunnel bij Pont l’Alma in Parijs- Lady Diana Spencer, prinses van Wales. Ze lag toen in scheiding met Prins Charles. Op het moment dat ze verongelukte, was ze samen met haar vriend Dodi Al-Fayed passagier in een Mercedes. Hun chauffeur bleek onder invloed van alcohol te zijn en reed met hoge snelheid om de paparazzi van zich af te schudden. Het gevolg was voor 3 van de 4 inzittenden noodlottig. In de media verscheen achteraf berichten dat de paparazzi op de onheilsplek wel foto’s hadden gemaakt maar geen eerste hulp hadden verleend.
Het verplicht helpen wordt “Duty to rescue”, oftewel de “plicht tot redden” genoemd. Dit is verplicht in de meeste landen op het Europese continent, in Zuid-Amerika en veel Afrikaanse landen. Het redden is niet verplicht wanneer je eigen leven in gevaar komt of dat van anderen. Mocht het slachtoffer achteraf niet geholpen willen worden en de hulpverlener willen aanklagen, dan is deze laatste beschermd doordat er in veel Europese en andere Engelstalige landen jurisprudentie is. Dit valt dan onder de “Good Samarital Law” (Bron Wikipedia )
In Nederland ben je zo-wie-zo verplicht iemand in nood te helpen. Naast de morele plicht staat het voorgeschreven in de wet. Iedereen heeft Hulpplicht
Wetboek van Strafrecht, Artikel 450:
“Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.”
Maar wat nog heftiger is, wanneer hulp wordt onthouden door iemand aan iemand waar een zorgplicht voor bestaat. Dus dit geldt ook voor verpleegkundigen die zorg hebben voor een patiënt.
Wetboek van Strafrecht, Artikel 255:
“Hij die opzettelijk iemand tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging hij krachtens wet of overeenkomst verplicht is, in een hulpeloze toestand brengt of laat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Iedereen, die daartoe is staat is, heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet, dan ben je strafbaar. Het gaat om hulpverlenen voor zover dat mogelijk is. Het kan zijn dat je geen materialen bij je hebt om iemand op straat adequaat te kunnen helpen. Je kunt in ieder geval altijd hulp roepen. Nadat je een situatie hebt ingeschat, kun je overwegen extra hulp te roepen. Bijvoorbeeld 112 (laten) bellen. Dan is het eerst extra hulp roepen en dan beginnen met hulpverlening, bijvoorbeeld reanimeren.
Doe je dit niet, dan kan er een aanklacht ingediend worden. De mogelijkheid bestaat dat iemand wettelijk aansprakelijk wordt gesteld ,is in Nederland in de praktijk klein. Nalatigheid is namelijk moeilijk te bewijzen.
Mocht ik de volgende keer iemand zien stoppen op de vluchtstrook, dan zal ik toch maar stoppen. Ik ben verplicht om iemand te helpen en je weet nooit wat er aan de hand is…………
Dinand Reiling | www.uitzendbureaudinand.nl | contact
Het staat voor mij als paramedic en verpleegkundige als een paal boven water om 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat te staan voor de hulpbehoevende mens. Ik doe dat onderweg naar werk en naar huis, in mijn vrije tijd, in het vliegtuig (vooraf aangemeld), tijdens vakantie in het buitenland. Anytime, anywhere dus. Geen uitzonderingen. En jullie?
Al ben ik geen vp’er, ik vind het een burgerplicht om mijn naaste in nood te helpen. Al is het maar om hulp roepen.
Die een-na-laatste foto, weet je misschien wie dat is? Leuke meid! ☺️
Elk mens is verplicht om te helpen, minimaal kun je 112 bellen. Je let eerst op gevaar voor jezelf, dus als je verder niet in staat bent om te helpen zonder jezelf in gevaar te brengen, dan stop je. 112 bellen lukt je altijd. Een verpleegkundige is ( puur theoretisch) buiten haar werk een gewone leek, er is n.l. geen arts die haar aanstuurt, ook heeft de VP geen “gereedschap” bij zich, wel kan ze door haar/ zijn ervaring betere eerste hulp geven, maar ook de VP kan dichtklappen. 112 zal zeker gebruikmaken van de ervaring van de VP.
Dus:iedereen is verplicht om hulp te bieden binnen zijn mogelijkheden.