Maagspoeling bij intoxicaties

Tijdens de reality serie Utopia gaf Andrea aan Ruud de verkeerde medicijnen. In plaats van een pijnstiller voorzag ze hem van een forse dosis  spierontspanners. Ze gaf hem Diazepam in plaats van Diclofenac. Hoe deze vergissing tot stand is gekomen, is niet bekend. Vluchtig lezen zonder leesbril? De namen beginnen beiden met “di”. Een vergissing is snel gemaakt. Dat is ook de reden dat juist op de Spoedeisende hulpen -ook tijdens  hectische uren- de toe te dienen medicijnen een “double check” ondergaan.
 
Regelmatig komen patiënten op de Eerste Hulp die teveel medicijnen -of een ander toxische stoffen- hebben binnen gekregen. Veel middelen waar te veel van wordt ingenomen, zijn schadelijk. Ook water! Het schadelijke van bijvoorbeeld te veel water is, dat de verhouding van elektrolyten uit balans raakt. Bij een waterintoxicatie ontstaat een tekort aan natrium wat lijdt tot hersenoedeem en of hart ritmestoornis.
 
Vingerhoedskruid is als medicijn zodanig gedoseerd dat het therapeutisch gebruikt wordt bij hartpatiënten. Het is in de handel als lanoxin. Mocht je bij een boswandeling denken, ik denk dat ik hartklachten heb, dan kun je toch beter het vingerhoedskruid laten staan, omdat de planten een hoge giftige dosis bevatten.
 
De meest geziene intoxicaties op de spoedeisende hulp zijn die van  een overdosering met paracetemol. Paracetemol is goedkoop en er is makkelijk aan te komen. Voor een euro kun je dood zijn. Paracetemol in combinatie met psychofarmaca en alcohol is een veelvoorkomende mix. Het braken en de braaklucht die dit met zich veroorzaakt, wordt regelmatig geroken en het is altijd weer even slikken om deze mensen met psychische en fysieke nood te helpen.Voorzien van schort, handschoenen en eventueel spatbril en muts heb ik jaren lang als behandeling bij intoxicaties maagspoelingen uitgevoerd. Naast het voorkomen van verdere fysieke problemen bestond ook het idee dat de patiënt door de maagspoeling tot een beter inzicht zou komen.

paracetemol

Dikke slangen met een diameter van meer dan 1 cm (Charriere 34) ) worden gebruikt. De spoeling gaat in het algemeen d.m.v. een hevel methode. Zelf laat ik de patient altijd op de linkerzij liggen vanwege de ligging van de maag, in trendelenburg, met de kin zoveel mogelijk op de borst. Mocht hij of zij op de andere zij liggen dan loopt het spoelwater er direct weer uit. Helaas mocht ik ooit een patient spoelen, die voordat hij de letale dosis pillen had genomen ,nog even vijf frikadellen naar binnen had gewerkt. De brokstukjes hiervan dienden toen met melkachtige beweging door de slang naar het uiteinde te worden gemolken.

Trendelenburg-Lagerung: bron: wikipedia

Collegae vroegen na het maagspoelen vaak of er veel medicijnen waren meegekomen. Bijna nooit was dat het geval. Hoogstens wat fliebertjes, maar of dat nu medicijen waren? Een enkele keer zag ik rose spoelwater. Dit ging om een intoxicatie met Ibuprofen.

Tegenwoordig wordt er alleen maar gespoeld binnen een uur na inname van de pillen. Het criterium is dan wel dat het om een ernstige intoxicatie moet gaan. De beoordeling of een intoxicatie ernstig is ,kan bekeken worden aan de hand van tabelletjes die uitgegeven worden door de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM). Bij een ernstige intoxicatie wordt serieus rekening gehouden dat een patiënt zou kunnen overlijden aan de overdosis. In ieder geval als er niet actief behandeld wordt. Een serieuze complicatie is dat een patiënt zich verslikt. Een comateuze patiënt wordt gespoeld onder narcose.

Gemiddeld word de maag gespoeld met tien liter water. Indien nodig met twintig liter. Na de laatste spoeling wordt er Bitterzout en Norit via de slang in de maag achter gelaten. Bitterzout in de vorm van Natrium- of Magnesiumsulfaat (150 ml) en Norit in de vorm van actieve kool (50 tot 100 mg. In de praktijk wordt vaak 1 fles actieve kool gegeven, maar op de gebruiksaanwijzing worden er 2 geadviseerd. Mijn ervaring leert dat Bitterzout vlak voor het toedienen gemengd dient te worden. Absoluut niet eerder omdat er dan een brei ontstaat die moeilijk door de slang naar de maag gaat.

Het verwijderen van de spoelslang is een kunst op zich. Wanneer dit onzorgvuldig gebeurt, is de kans zeer groot dat het restje Norit uit de slang in het rond spettert. Een zwart gespikkelde wand, plafond en medewerker is dan het eindresultaat. Er is één manier om zonder smeren de slang te verwijderen. Je neemt een handdoek of een celstofmatje precies in het midden van je hand. Daarmee omvat je bij de mond van de patiënt de spoelslang. Ze zorgt dat de slang aan het uiteinde dicht is. Vraag de patiënt diep te zuchten. Op het moment dat deze zucht, trek je in één haal de slang eruit, ondertussen ‘veeg” je de slang schoon bij het verwijderen.

maagspoel slang

Een poging tot zelfdoding wordt in vaktermen een Tentamen Suïcide genoemd. Het is een grote triestheid dat iemand het leven zo zwaar beleeft dat hij of zij zelfdoding als oplossing verwacht. Eigenlijk is het een zeer intense vraag om hulp….

Zolang er leven is, is er hoop en vroeg of laat zal het zware beleven van het leven voorbij zijn……

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact

Eén reactie op “Maagspoeling bij intoxicaties”

  1. Goed herkenbaar geschreven. Leuke anekdote: tijdens het schudden van de norit fles vloog de dop eraf omdat er iets druk ontstaat in de fles. Je kunt wel raden hoe de collega die te dicht bij stond eruit zag.
    Heel af en toe wordt er nog een maagspoeling gedaan ruim na het uur na inname van de medicatie. Een goede reden hiervoor is er vaak niet. Wel kun je dan de Norit en bitterzout makkelijker achterlaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.