Nog meer tips…

Om je als (SEH-) verpleegkundige op een aangename manier te ontwikkelen tot professional zijn er nog een aantal mogelijkheden. Dit blog geeft je nog 3 tips. Samen met de tips uit het vorige blog geeft dat 6 in totaal.Website NVSHV banner (na afloop van het congres)

Tip nummer 4 is: lesgeven. Je zou kunnen gaan lesgeven aan “leken”. Hiermee bedoel ik niet het lesgeven aan collegae, zoals in een eerdere tip, maar het lesgeven aan leken. Te denken valt aan EHBO, BHV, Reanimatie en AED-training. Het leerzame van deze lessen is dat je vragen krijgt van leken die voor de professionals weer relevant zijn tijdens het uitvoeren van hun beroep. Het zijn de vragen die de patiënt en de familieleden ook kunnen stellen. Het kan je als het ware wakker schudden na jaren werkervaring. In ieder vak ligt bedrijfsblindheid en beroepsdeformatie op de loer.

Een andere tip om up-to-date te blijven, is om je aan te sluiten bij je beroepsvereniging. Voor de SEH is dat de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV). Een meer algemene is de V&VN, wat staat voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. (Met hun 60.000 leden zijn zij de grootste beroepsvereniging van Nederland. Onder deze vereniging vallen veel verpleegkundige specialisaties zoals V&VN Ambulance Zorg en de V&VN Intensive Care). De SEH – Verpleegkundigen hebben geen afdeling bij de V&VN. Deze beroepsverenigingen hebben hun eigen website waar recent nieuws, ontwikkelingen en kennis te vinden zijn, uiteraard allemaal gerelateerd aan je vak- gebied. Daarnaast hebben zij ook hun eigen magazine en worden er congressen georganiseerd. De NVSHV is alleen op de SEH-verpleegkundigen gericht.

SEH-Verpleegkundige

Tip 6. Dit is de laatste tip van dit blog en is er eentje waar een collega uitzendkracht, Willem, mij op attendeerde nl. het werken in andere ziekenhuizen. Door elders te werken is het mogelijk om genuanceerder in je beroep te staan. Wat in het ene ziekenhuis als diagnostiek en behandeling een must is, wordt zelden tot nooit gedaan in een ander ziekenhuis. Het werken in een team is essentieel. Het zijn van teamplayer is een harde eis. Door elders te werken, ontstaat er een bewustwording wat voor soort teamlid je bent. Door tijdelijk deel te worden van een ander team, kan er een moment van zelfreflectie ontstaan waarin je tot de ontdekking kunt komen waarom je juist beter of minder goed presteert.

Tijdens sollicitatie gesprekken met SEH-verpleegkundigen is een veel gehoorde motivatie dat ze graag in de keuken van een ander willen kijken. De praktijk leert dat je veel nieuwe dingen ziet en interessante handigheidjes ontdekt, maar ook dat je erachter komt dat er veel dingen in je eigen ziekenhuis helemaal zo gek nog niet zijn. Dit is een relevantie en een ervaring die wordt meegenomen voor de verbetering van jezelf en die ten goede kan komen aan de patient.

Dinand Reiling

www.uitzendbureaudinand.nl

contact

Graag je commentaar maar vergeet ook niet te delen!

 

3 reacties op “Nog meer tips…”

  1. Daarbij kan het voor ziekenhuizen ook extra profijt hebben om mensen in te huren die in andere ziekenhuizen werken. Allereerst halen ze daarmee een professional in huis die vanuit “the box”, met een frisse blik kan kijken naar de werkwijze. Bv in Boxmeer werd indertijd bewust gevraagd aan uitzendkrachten om na een dag of drie eens te vertellen wat er zoal opviel in de manier van werken, om zo te zien of er wellicht verbeteringen mogelijk waren. Reflectie op ingesleten gewoontes…
    Ten tweede kan er een soort “kruisbestuiving” plaatsvinden: handigheidjes die in het ene ziekenhuis zijn bedacht kunnen ergens anders wellicht ook een probleem oplossen en de patientenzorg verbeteren.
    Kortom: uitzendkrachten brengen vaak iets extra’s mee. Een leidinggevende (en eigenlijk het hele team) kan daar zijn/haar voordeel mee doen….

  2. Misschien voor degene die wel graag lid willen worden maar niet uit eigen zak. De werkgever vergoed de kosten van de nvshv! Ook nooit geweten…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.