Nog steeds nachtdienst…

Het hebben van onregelmatige diensten heeft zo zijn voor- en nadelen. Een voordeel is dat je bijvoorbeeld geen vrije dag hoeft op te nemen als je iets moet regelen dat alleen tijdens kantooruren kan.

Het onregelmatige werken in de zorg kent geen ploegendienst, zoals bijvoorbeeld een week vroeg, daarna een week laat, gevolgd door zeven nachten. Ook een andere regelmaat is niet terug te vinden in het dienstrooster.

Detachering in de zorg

Een ander voordeel van ’s nachts werken is dat je overdag thuis bent. Mocht je jonge kinderen hebben, dan kun je deze naar school brengen èn halen. Je bent thuis wanneer zij thuis zijn. Mijn ervaring is dat mijn vrouw de kinderen naar school bracht en dat we de kinderen lieten overblijven. Vervolgens ging ik drie uur ’s middags uit bed, poetste mijn tanden en stond een kwartier later met een verkreukeld hoofd aan het schoolhek te wachten. Als mijn vrouw zes uur thuis kwam, kon ze zo aan tafel schuiven omdat het diner al bereid was.

Een nadeel was dat ik heel erg chagrijnig kon zijn. Het duurde echt uren om weer op gang te komen. Slaapgebrek lag daaraan ten grondslag. Je hebt dan minder puf en energie. Voordat je de nachtdienst inging had je meestal al een hele dag gedaan. Ook wanneer je probeerde uit te slapen voordat je de nachtdienst inging. Ik ken niemand die voor zijn nachtdienst uit tot ’s middags vier uur in bed lag, uitgezonderd de -meestal jonge- collega die de avond daar aan vooraf flink was wezen stappen en daardoor zeer laat in bed lag. Een conclusie die ik nu na drie decennia nachtdiensten trek, is dat je jezelf ziek maakt door wisselend te werken. Ik geloof nu echt wel in de effectiviteit van ‘rust, reinheid en regelmaat’.

Wat is nu een goede voorbereiding als je de nachtdienst in moet? Ooit heb ik gelezen dat het goed is om de dag waarop je de nachtdienst ingaat, zo lang mogelijk uit te slapen en dan de hele dag rustig aan te doen. Eventueel nog proberen wat slaap te pakken in de avond voor je aan het werk gaat. Om terug te schakelen zou je het beste op de dag dat je uit de nachtdienst komt, wakker moeten blijven en dan ’s avonds op tijd naar bed gaan. Zelf is me dat bijna nooit gelukt (maar de keren dat ik het deed waren uitermate geslaagd). Wat ik om me heen hoor en ook zelf doe, is om na de laatste nacht alleen de ochtend te slapen. Vaak plan ik in de middag een duf klusje, zoals houthakken of tegels sjouwen, waar ik niet zoveel bij na hoef te denken om de dag door te komen. Zelf had ik het idee dat ik een dergelijke dag niet veel waard was en dat ik overkwam als een “warm lijk”.

Detachering DMU Spoed

Volgens een Spoedarts die ik sprak, is het gezonder om nachtdiensten te doen in de gestalte van “Casinodiensten”. Zij had wetenschappelijke artikelen daarover opgezocht en bestudeerd. Het idee hierachter is dat je dan zo min mogelijk het bioritme ontwricht. Een late dienst is dan bijvoorbeeld van acht uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts en een vroege dienst van vier uur ’s nachts tot twaalf uur ‘s middags. Dit laatste klinkt aannemelijk. Echter, ik ken tot op heden geen zorginstelling die dit op deze manier heeft georganiseerd. Zou dit haalbaar kunnen zijn? Is het praktisch uitvoerbaar? Wat is jouw mening hierover? Heb je hier ervaring mee? Graag je reactie! Even delen en even liken: Top!

Dinand Reiling  www.uitzendbureaudinand.nl  contact

 

 

 

Eén reactie op “Nog steeds nachtdienst…”

  1. mooi stukje dinand,
    ik mag in oktober stoppen met nachtdienst vanwege mijn leeftijd.
    nog een aantal te gaan.’t Ergste hier is dat je veel GHB-ers opvangt in de nacht en je jezelf afvraagt of je daarvoor wakker moest blijven om uitgescholden te worden,maarja zoals ik al zei nog een paar nachtjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.