Patiënten schiften
Triage hoort bij de afdeling SEH. Triage betekent volgens woordenboek : sorteren van gewonden op ernst van de verwonding en daarbij de noodzaak van al of niet onmiddellijke behandeling om de toestand van de patiënt stabiel te krijgen. En volgens het wiki woordenboek; sortering, selectie en rangschikking, het uitzoeken of schiften (b.v. van slachtoffers bij rampen voor een snelle specialistische behandeling)
Triage is het instrument dat sturing geeft aan het primaire proces, op de afdeling SEH, dat wanneer het aanbod de klinische capaciteit overstijgt, overzicht geeft en voorziet als hulpmiddel in het stellen van prioriteiten.
Het fenomeen triage wordt ook gebruikt op andere afdelingen binnen het ziekenhuis zoals de Eerste Hart Hulp. Buiten het ziekenhuis door ambulancediensten bij grootschalige ongelukken en rampen.
Huisartsenposten triëren ook. Dit is vaak een telefonische triage die uitgevoerd wordt door een speciaal daarvoor opgeleide doktersassistent. Dit is in de regel moeilijker omdat de patiënt niet gezien wordt.
Er zijn verschillende triage systemen: het Boston triage systeem (ook wel het Emergency Severity Index genoemd, het Manchester Triage Systeem (MTS) en het Nederlands Triage Systeem (NTS)
Het ESI systeem selecteert als volgt: Levensbedreigend? Gaat het om een hoogrisico situatie? Hoeveel diagnostiek dient er worden gedaan en wat zijn de vitale waarden van de patiënt. In een enkel ziekenhuis heb ik er mee gewerkt en het is een goed systeem om de arbeid en logistiek rondom een patiënt in beeld te krijgen.
Het Manchester Triage Systeem is in Manchester uitgevonden en heeft de invloeden van het Engelse gezondheid systeem. De triage hier is als volgt: Bij onmiddellijke hulp krijgt de patiënt de kleur rood en wordt direct geholpen. Hulp nodig binnen 10 minuten – hoog urgent- de kleurcode is oranje . Urgent is geel, binnen 60 minuten, standaard is groen binnen 120 minuten. Niet urgent is blauw. Deze patiënt krijgt binnen 240 minuten hulp.
Het Nederlands Triage Systeem is sterk te vergelijken met het MTS. Het krachtige van dit systeem is dat het uitgebreider is en – met behulp van software- aan het eind van de triage sessie een advies geeft: de plek waar de patiënt het beste af is. Adviezen die het systeem onder andere kent zijn verwijzing naar de SEH, huisarts, short track of GGZ. Ook kent het systeem als “verwijzing” het geven van advies.
De triage verpleegkundige is in de praktijk degene die patiënten die via de wachtkamer komen, triëert. De patiënten die via de ambulance komen, kunnen door de triage verpleegkundige worden ingeschat, maar in de praktijk is dit vaak de verpleegkundige die de zorg aan deze patiënt levert.
Bij zeer grote rampen zoals in oorlogssituaties en wanneer grote groepen hulpverleners zijn getroffen, kan overgegaan worden op omgekeerde triage. De lichtste gevallen worden nu het eerste geholpen om zo spoedig mogelijk mee te kunnen helpen bij de verdere hulpverlening.
Een volgende keer zal ik verder op dit onderwerp ingaan. Bij deze vind je alvast een tweetal stellingen. Reageer er op in het comment veld hieronder.
- Alle ziekenhuizen in Nederland doen er goed aan om volgens het zelfde systeem te triëren.
- Het beste is om een triage systeem te gebruiken dat speciaal ontwikkeld en aangepast is voor het gezondheidssysteem van het betreffende land.
Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl contact
Schiften? zeker doen! Naar mijn mening en ervaring kan een groot deel van de patienten die zichzelf presenteren op de SEH, worden geholpen c.q behandeld door de verpleegkundige. In veel gevallen is een poortarts niet echt nodig, waardoor deze bij complexere casussen effectiever kan werken.