SEH en vakantie
SEH en vakantie (vakantie planning zonder strubbelingen)
De vakantie voorpret en vakantiestress begint voor SEH-land al rond de jaarwisseling. Wie gaat wanneer op vakantie en voor hoe lang? Kan iedereen 3 volle weken, inclusief de weekenden? Hoe zal de verdeling uitvallen?
Collegae afhankelijk van de schoolvakanties willen uiteraard tijdens de schoolvakanties. Ook wanneer de gezondheidswerker niet afhankelijk is van het hoogseizoen, willen sommigen tóch graag vrij zijn als de kans op mooi weer het hoogst is.
De CAO-Ziekenhuizen geeft wel aan dat je recht hebt op 3 weken aaneengesloten, maar geeft niet aan dat dit in de zomermaanden moet zijn. De collegae die in staat zijn om buiten het hoogseizoen op vakantie te kunnen, hebben nog weleens de voorkeur voor de hele maand september. De avontuurlijke collegae die willen reizen hebben een voorkeur voor een langere periode buiten de reguliere vakanties om. Denk daarbij aan het begin van het jaar.
Menig teamoverleg neemt uren in beslag om tot een gezamenlijke vakantie concessie te komen. Iedere deelnemer heeft een naast een openbare agenda ook een verborgene. Deze overleggen zijn pittig te noemen. Het is voor de deelnemers ook ambivalent. Je hebt een sociaal beroep en tijdens een vakantieoverleg doe je bijna geen beroep op je eigen sociale capaciteiten. Een gezonde dosis assertiviteit is wenselijk om je eigen belang verwezenlijkt te zien worden. Ook de agenda van je bloedeigen dierbare is een belangrijke motivatie voor de onderhandelingen die tijdens dit overleg gehouden worden.
Mocht je een team hebben van veertig verpleegkundigen, waarvan er dertig mee doen aan een overleg van twee uur, dan zijn de kosten van een dergelijk overleg al snel € 1.200,00!
Het vroeg opgeven van je vakantiewensen wil niet zeggen dat deze ook gehonoreerd worden. Het in januari opgeven van je wensen en het daadwerkelijk beleven daarvan blijft afhankelijk van niet beïnvloedbare factoren. Verpleegkundigen kunnen zwanger of ziek worden, ondergaan een carrièremove of willen contractueel minder werken. Dit kan allemaal de uitvoer van vakantiewensen beïnvloeden. Daarnaast zijn er nog collegae die last minute hun vakantie willen verschuiven.
Verpleegafdelingen zoals Intensive Care, Short Stay of dagbehandeling willen bedden sluiten waardoor minder personeel nodig is. Een Spoedeisende Hulp op halve kracht laten draaien is “not done”. “The show must go on” en daar heb je medewerkers voor nodig. Het is geen optie om door te draaien op halve kracht of bijvoorbeeld van 24/7 beschikbaarheid naar 16/7 te gaan. Als ziekenhuis haal je dan de voorpagina van de grote landelijke dagbladen.
Om de spreiding van de vakantie te stimuleren worden soms meerdere impulsen gebruikt. Impulsen om de vakantiespreiding te bevorderen Een stimulatieregeling is meer een uitzondering dan regel. Bijvoorbeeld een financiële impuls voor medewerkers wanneer ze buiten het seizoen op vakantie gaan. Dit kan de druk op de vakantiespreiding verlichten maar geeft niet de totale oplossing. Korten op ieders vakantieperiode gebeurt ook. In plaats van 3 weken en 4 weekenden, terug naar 3 weken en 3 weekenden. Zelfs vakantie inkorten tot 14 dagen is gebeurd.
Bedenk daarbij dat er SEH afdelingen in Nederland zijn die tijdens de zomermaanden dubbel zo druk zijn vanwege de verdubbeling van de inwoners in hun adherentiegebied door alle toeristen. Andere SEH’s hebben het voor de helft rustiger omdat de stad is leeggelopen.
Mijn ervaring is dat verpleegkundigen best bereid zijn om tijdens de vakantieperiode extra diensten te werken. De parttimers hebben de meeste mogelijkheden om extra te werken. In ruil daarvoor willen ze dan wel een verlof van 3 volle weken.
Als de vakantie is aangebroken, is er een relatief klein team verantwoordelijk voor alle diensten. Samen zit je dan in een flow, van hard en veel werken en ook bijzondere situaties op de Spoedeisende Hulp, inherent aan de vakantieperioden. De angst die dan leeft is: “Als er maar niemand ziek wordt”.
Het opsplitsen van de vakantieperiode in 2 keer 3 weken én medewerkers laten kiezen, blijken uit ervaring succesvol te zijn.
Wie weten er nog andere methodes om de pijn rondom de vakantieplanning te stillen? Hoe gaat het er bij jullie SEH tijdens de vakantie aan toe? Kennen jullie ook het verschijnsel om zodanig te ruilen dat je vakantie langer wordt dan 3 weken?
Meer over bijzondere patiëntgebonden situaties tijdens de zomerperiode in mijn volgende blog.
Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact
Onderzoekje van de VnVN:
Ben jij tevreden over je zomerrooster?
Ja, goed rekening gehouden met mijn vakantieaanvraag 13%
Ja, binnen team zijn vakanties goed afgestemd 22%
Ja, voldoende vervanging tijdens vakantie 2%
Nee, te weinig rekening gehouden met mijn vakantieaanvraag 5%
Nee, hoge werkdruk door onvoldoende vervanging tijdens vakanties 58%