Vragen van familie of begeleiders; de top 3

1 Op één staat met recht de volgende vraag. Uiteraard staat deze op één omdat deze een direct verband heeft met een basisbehoefte die ieder mens in de samenleving heeft. Ook wordt deze vraag geïntroduceerd met een vraag: “Mag ik u wat vragen; is hier een toilet?” Sommigen verwoorden hun vraag op deze manier: “Is hier ook ergens een toilet?” Die laatste heeft wel iets humoristisch, alsof er in een immens groot gebouw met duizenden mensen geen toilet zou zijn. Je maakt iemand op een snelle manier blij door hem of haar de juiste richting op te sturen.

DMU mrt14 lab buisjes

 

2 Op twee een vraag met een wat ander relevantie niveau. “Hoe lang gaat het ongeveer duren?” Vooral van belang voor familie en begeleiders van patiënten. Zij hebben hun dagelijkse leven onderbroken om mee te komen naar het ziekenhuis. Voor hen is het van belang om hun verantwoordelijkheden van alle dag weer op te pakken of om deze op een andere manier te managen. De vraag over hoe lang het nog duurt heeft een eigen top drie als je naar de antwoorden kijkt. A) Het laboratorium heeft ruim een uur nodig om alle bepalingen te doen. Deze uitslagen zijn nooit allemaal tegelijk bekend, maar druppelen één voor één binnen. B) Dat ligt eraan wanneer de dokter tijd heeft om u te onderzoeken, het is namelijk heel druk. C) We zijn nu nog bezig met andere patiënten, die liggen hier al heel lang.

Fred Lee schrijft in zijn boek: “If Disney Ran Your Hospital,9 ½ things you would do differently” (Als Disney de baas was in uw ziekenhuis), onder andere de importantie van “gastheerschap” en het aanbieden van duidelijke “contactmomenten” . Dit scoorde goed bij de wachtenden. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: “Uw bloed heb ik nu naar het laboratorium gebracht, over een kwartier kom ik bij u kijken of de dokter al bij u geweest is. Ondertussen geef ik u hier de patienten bel. U mag mij altijd bellen als ik iets voor u kan doen”.

images

Wachten is inherent aan onderzoek. Onderzoek neemt nu eenmaal tijd in beslag. Het engelse woord voor geduld is patience. Dit lijkt op patient. Als patient moet je ook echt geduld te hebben!

3 Nummer drie is : “Waar is het wachten nu op?” Deze ligt in het verlengde van de vorige vraag. Deze vraagt richt zich op het uiteindelijke resultaat en de vorige heeft meer te maken met de tijd die er mee gemoeid is. Het antwoord luidt als volgt: We wachten op de uitslagen van alle onderzoeken zoals laboratorium, röntgen en het hartfilmpje. Samen met de anamnese en het lichamelijk onderzoek zal dit leiden tot een conclusie die getrokken wordt door de arts. Aan de hand hiervan wordt een plan opgesteld wat met u besproken wordt. Ik vind deze laatste zin persoonlijk erg mooi: het proces rondom de patiënt wordt helder uitgelegd aan de patiënt en/of begeleider. De SEH- verpleegkundige is verantwoordelijk voor alle logistiek rondom deze patiënt.

Als deze drie vragen zijn langsgekomen wordt er gevraagd waar de koffie is, en heeft u een oplader voor mijn telefoon en o ja, is er ook Wifi? Van vragen wordt je wijs.

Dinand Reiling/ www.uitzendbureaudinand.nl / contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.