Waarom doe je wat je doet?

Als ik nieuwe contacten maak, komt er na het rundveegesprek al snel de vraag: “Waar eet je van?” Mijn antwoord is: verpleegkundige. Dat ben ik namelijk ook. Hierbij betrap ik me er op dat ik er dan snel achteraan meld: “Op de Spoedeisende Hulp”. Ik vraag mezelf af, waarom ik dat zo belangrijk vind om dat te melden. Het antwoord op die vraag is dat ik daar trots op ben. Een andere reden is, dat dit vak in mijn ogen, ook erg interessant is. (Hoewel de toehoorder niet altijd weet wat het helemaal inhoudt. Dit blijkt uit de vraag: “Werk je dan op de ambulance?” Overigens ben ik trots op alle soorten verpleegkundige, hoor. Daarbij denk ik dat het goed is om daar zelf verzekerd over te zijn.)

DMU DMU DMU

Om jezelf als professionele verpleegkundige te positioneren kan het helpen om je eigen antwoorden te vinden op de volgende vragen.

1 Wie wil je helpen?

Voor de verpleegkundigen is dat in het algemeen dat het gaat om het helpen van mensen die door enige vorm van pathologie belemmerd worden in hun zijn. Voor mij geldt dat in het algemeen de SEH-verpleegkundigen de medemens met een acuut (lichamelijk) probleem willen helpen, om van hun lijden af te komen. Lichamelijk staat tussen haakjes omdat sociale problematiek, waaronder huiselijk geweld en psychologische aandoeningen zoals een psychose zich ook presenteren op de afdeling SEH.

 

2 Waarom wil je ze helpen 1?

Dit antwoord dien je te beginnen met een “omdat”. Waarom wil ik de SEH -patiënt helpen? Omdat alle patiënten met een acuut lichamelijk probleem recht hebben op professionele en gespecialiseerde verpleegkundigen.

 

DMU DMU DMU3 Waarom wil je ze helpen 2?

Dit is de 2e waarom vraag. Maar hier moet iets van visie in te zien zijn. Dit antwoord begint dan ook met “Ik geloof”. Ik geloof dat wij in een welvaartsland leven waar het niet nodig is dat mensen lijden door ongelukken of ziekten. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om te alle tijden acute geneeskundige zorg te krijgen. Ik geloof dat de samenleving positiever wordt wanneer minder mensen lijden onder (lichamelijke) gebreken.

4 Waarom ben jij gekwalificeerd voor wat je doet?

Deze vraag gaat over je kwaliteiten. Mijn antwoord is: Omdat ik goed opgeleid ben en veel ervaring heb waardoor ik kennis en vaardigheden efficiënt kan toepassen in de zorg voor de acute patiënt.

DMU DMU DMU

5 Wat is mijn persoonlijke doel bij iedere patiënt?

Hierin komt je passie terug. Je gedrevenheid en enthousiasme. Mijn antwoord is dat ik iedere patiënt van wie ik het vertrouwen krijg om voor te mogen zorgen, zodanig professioneel wil helpen dat het meer is dan dat zij of hij verwacht. Mijn motto is: “Iedereen met een glimlach zien vertrekken, patiënt of niet, doodziek of niet.”

Waar geloof jij in? Wat is jouw visie? Geef je antwoord in de comment box hieronder en begin met: “Ik geloof…”

Dinand Reiling

www.uitzendbureaudinand.nl   contact

Plaats nu je comment:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.