Wat vervoert de ambulance? de Top 5

Wat vervoert de ambulance: de Top 5.

Vaak met gezwinde spoed en zeer onverwachts wordt de patiënt naar de Spoedeisende hulp gebracht. Zeer regelmatig, zo ook midden op de dag brengen de geelgroene collegae van de ambulancedienst de patiënt. Op dit tijdstip is het op de SEH vaak zeer hectisch.

Ook dan komen ambulances af en aan rijden en neemt de drukte toe. Zit je als patiënt in een rustige wachtkamer, dan besef je uiteraard niet wat er zich achter de deur afspeelt. Huisartsen doen in de vroege ochtend hun spreekuur op de praktijk. Aan het eind van de ochtend beginnen ze hun visite te rijden. Dan treffen ze hele zieke patiënten die zij insturen. Deze komen gelijkertijd, midden op de dag. Zonder collegae van de ambulancedienst zou er geen deskundig vervoer van patiënten zijn.

Overdracht

In mijn beleving is onderstaandlijst de top 5 van wat liggend de Spoedeisende Hulpen wordt binnen geschoven.

De grotere ziekenhuizen met name hebben een aparte Eerst Hart Hulp. Deze groep komt in die ziekenhuizen niet op de afdeling SEH. Anders stond deze geheid op 1. De top 5 is gebaseerd op de ziekenhuizen met een eerste hart hulp unit. Dat is het uitgangspunt van mijn top 5.

Op nummer 1: Ernstige letsels aan armen en benen, extremiteitletsels genoemd, hebben baat bij het transport met het gele busje. Met stip op één staat de patiënt met een gebroken heup, collumfractuur genaamd. Meestal zijn het dames op leeftijd. Het standaard grapje is dat er een gevallen vrouw wordt gepresenteerd.

Op nummer 2: De ernstig kortademende medemens wordt dagelijks op de SEH naar binnen gereden. Vechtend voor voldoende zuurstof, recht opzittend en zeer snel ademend met een angstige blik in de ogen gaan ze hun hulp tegemoet. De ambulancepleeg heeft al een masker gegeven waar een hoge dosis zuurstof doorheen wordt gejaagd. Soms wordt er nog verneveld en vult een wolk van nevel de benauwde patiënt.

DMU mrt14 038 Mcklin Fotografie

Op nummer 3: Een hersensbloeding is ook een indicatie om per ambulance te komen. Een Cerebro Vasculair Accident of te wel CVA. Deze patiënten groep werd vroeger in een bedje gelegd en dan maar kijken wat er van komt. Tegenwoordig kunnen ze actief behandeld worden met medicijnen, mits de behandeling binnen vier en een half uur start na het constateren van de eerst verschijnselen.

Op nummer 4: Liggend vervoerde patiënten worden ingestuurd met verdenking hart of vaatproblematiek; zoals een hart infarct of een aneurysma. Een aneurysma is een bloedvat dat op knappen staat zoals een zwakke plek die uitpuilt bij een fietsbinnenband. Bij een groot bloedvat is dat een levensbedreigend probleem.

Op nummer 5: De overige groep is een verzameling van alles wat niet in bovengenoemde lijst wordt genoemd. Denk aan heftige buikpijnen, mensen die zo rood zien als een kreeft vanwege een allergische reactie. En niet te vergeten slachtoffers die onder invloed hebben gestaan van hoog energetisch krachten. Dit zijn de zogenoemde High Energy Trauma’s. “HET’s” voor ingewijden. Verder is er een groep die lastig te definiëren is maar de noemer luidt: “Het gaat thuis niet meer”. En dan hebben we nog de populatie die een laag bewustzijn hebben door vrijwillige of onvrijwillige intoxicaties.

Wil je het plaatje compleet hebben voor “ wat gebeurt er eigenlijk op de SEH”, dan gebeurt dat met de “Out-of-hospital-reanimation”. Hierbij zijn patienten buiten het ziekenhuis gereanimeerd en krijgen in het ziekenhuis hun broodnodige behandeling.

afterparty

 

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.