Zomerletsels

Zonnebrand

Een Duitse toerist had enorme brandwonden in het gezicht, op de schouders, de rug en de benen. De SEH-arts adviseerde om niet meer in de zon te gaan. Verbaasd antwoordde deze toerist: Aber ich habe Ferien!

 

Brandwonden

Van veel brandwonden is de BBQ de oorzaak. Het slachtoffer is vaak een toeschouwer. Bijvoorbeeld: Papa heeft het houtskool van vorig jaar uit de schuur gehaald. Het vat niet snel vlam omdat het mogelijk wat vochtig is. Hij spuit er spiritus op en de steekvlam raakt zijn kind dat gefascineerd stond toe te kijken. Meestal is het gezicht aangedaan. Het komt voor dat naast de brandwonden ook de wenkbrauwen en wimpers weg geschroeid zijn.

CVA

Men denkt dat door verminderde intake van vocht er eerder de mogelijk is dat er bloedstolseltjes in de hersenvaten komen. De gevolgen zijn desastreus: spreek- en beweegstoornissen kunnen de rest van het leven merkbaar blijven.

IMG_0273

Klein en groot leed

De kampeerder die met blote voeten in een tentharing trapte.

De fietser die viel omdat er een konijn in zijn voorwiel dook.

De kiter die zijn enkel brak omdat de voet niet uit de voetband wilde.

De surfer die bewusteloos raakte omdat hij de mast tegen zijn hoofd kreeg.

De mevrouw die bij het aanmeren van het jacht de voet aan wal zette, en de voet tussen de wal en het schip kreeg, waardoor haar enkel brak.

De knul die achter de boot hing en zijn bovenbeen in de schroef kreeg met als gevolg vier grote snijwonden.

De karpervisser die midden in de nacht kwam omdat hij beet had. De haak zat in zijn duim.

De klusser die in plaats van op vakantie te gaan, binnenshuis een project wilde doen. “Deze zomer doen we de badkamer”. Er viel een pak marmer op zijn enkel die daardoor brak.

De festivalgangers met enkelbreuken, schouders uit de kom, te veel drank, dope, stuf, hasj, speed en coke waardoor ze niet meer zelf kunnen ademen.

Afbeelding 2

Allergische reacties

Aan het einde van de zomer zijn de wespen zeer actief. Uitingen van allergieën variëren van plaatselijk tot geheel. Weleens iemand gezien die zo rood als een kreeft werd van een wespensteek en er stikbenauwd bij was?

Op de SEH kan het in de zomer drukker zijn dan anders. In toeristische streken wordt het inwonertal verdubbeld terwijl er in minder toeristische gebieden een aanbod vermindering is. Iedere zomer weer is de vakantie periode op de SEH’s een zeer verrassende en dynamische periode.

Misschien is het interessant om te onderzoeken of de patiëntveiligheid in vakantieperiode anders is. Wat denk jij?

Dinand Reiling www.uitzendbureaudinand.nl / contact

PICT0056

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.